Recept: Holy Guacamole

by - 8:45 AM



Avokádo se za posledních pár let stalo základem kuchyně každého správného mileniála a kdo si v Burrito Loco nepřiplatí za extra guacamole navíc je zpochybňován. Doma jsem se avokádo snažila podle různých receptů patlat na toast ale nikdy mě chuť moc neoslnila. To ale až do chvíle, co jsem si připravila tohle guacamole. Protože s mým přítelem Američanem, co se pořád chlubí, že je z 1/4 (podle mě spíš z 1/16) Mexičan, holdujeme mexické kuchyni, stalo se tohle guacamole nezbytnou součástí každé "Nacho párty". Tak říkáme našim mexickým večírkům ve dvou, kdy pustíme tradiční mexickou hudbu a při tanci pojídáme nachos dokud únavou neusneme u filmu. I když je vaše představa "party" asi trochu jiná, guacamole se hodí ať už na velké oslavě pro 20 lidí, grilovačce na zahradě, nebo samotářsky do burrita - alespoň neubyde! :)

Ingredience
 pro 2 osoby

1 zralé avokádo
1 rajče
1/2 menší cibule
1/4 limetka nebo citron
hrst čerstvého koriandru
pár nakládaných jalapeno papriček
sůl a pepř


Postup

Vybírám avokádo. Vybrat to zralé je docela oříšek, na guacamole bude nejlepší to opravdu měkké, které už je na hranici přezrálosti. Já mám nejradši v Albertu ty, která jsou označená jako máslově měkká, ale i ty ostatní vystačí. Neskladujte je v lednici a před použitím můžete vyzkoušet malý "trýček" - jestli pod odstraněnou stopkou najdete ďůlek světle hnědé/zlatavé barvy, přišel čas na guacamole!



Avokádo rozkrojíme na půl, odstraníme jádro a lžící nebo vidličkou vyloupneme ven ze slupky. Mělo by se odlepit úplně snadno a pokud ne, znamená to, že není ještě dost zralé. Nakrájíme cibuli a rajče na drobno a smícháme v misce s avokádem a limetkovou šťávou. Teď to nejdůležitější - čerstvý koriandr! Pokud nemáte to štěstí, že vám roste v květináčku na balkóně nebo za oknem, můžete ho najít třeba v Albertu. Ten čerstvý je opravdu nesrovnatelný se sušeným a v Mexické kuchyni jeho chuť nesmí chybět. Pokud máte rádi pálivé, pokrájejte pár nakládaných jalapeno papriček a přidejte je ke směsi. Dochutíme solí a pepřem. Já většinou přidávám 2 špetky od každého. A máme hotovo. 

Napište mi jak vy doma spracováváte avokádo a jestli jste vyzkoušeli tenhle recept!






You May Also Like

0 comments